Hľadaj

GDPR: Podmienky spracovania osobných údajov je vhodné mať na webe

4 Podnikanie Poslať

Spoločnosti sú nútené od 25. mája tohto roka zmeniť podmienky spracovania osobných údajov. Tieto podmienky je vhodné aj zverejniť na internetovej stránke spoločnosti.

image

Nariadenie General data protection regulation (GDPR) priznáva dotknutým osobám množstvo práv a vo všeobecnosti výrazne mení spôsob spracovania osobných údajov. O podmienkach spracovania osobných údajov a o svojich právach musí dotknutá osoba dostať informácie. 

 

Firmy majú informačné povinnosti napríklad v prípade, že žiadajú o súhlas na spracovanie osobných údajov. „Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať svoj súhlas. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania vychádzajúceho zo súhlasu pred jeho odvolaním. Pred poskytnutím súhlasu musí byť dotknutá osoba o tejto skutočnosti informovaná. Odvolanie súhlasu musí byť také jednoduché ako jeho poskytnutie,“ uvádza nariadenie GDPR.

 

V prípade, že získavate osobné údaje prostredníctvom firemnej webovej stránky, je nevyhnutné poskytnúť informácie o spracúvaní osobných údajov. Právna úprava informačnej povinnosti je obsiahnutá v článku13 a článku 14 nariadenia GDPR.

 

Na webovom sídle spoločnosti by sa teda mal objaviť jednotný dokument, ktorý bude obsahovať bližšie informácie o tom, ako konkrétna spoločnosť spracováva osobné údaje. GDPR priznáva dotknutým osobám mnoho práv, zároveň vyžaduje, aby dostali informáciu o tom, že si tieto práva majú možnosť uplatniť.

 

Na webovej stránke je navyše potrebné uviesť kontaktné údaje na zodpovednú osobu, ak firma túto osobu  ustanovila.

 

Do 25. mája 2018 by každá spoločnosť mala:

 

  • vypracovať a na internetovej stránke zverejniť aktualizované podmienky spracovania osobných údajov
  • v jednotnom dokumente informovať o podmienkach spracovávania osobných údajov a právach dotknutých osôb
  • zverejniť  na webovej stránke kontaktné údaje na zodpovednú osobu, ak je ustanovená

 

5
6

Kľúčové slová

logo
Prečítajte si tiež:
16.7.2018 Ján Beracka

Väčšina firiem sa na GDPR pripravovala, štáty nie. Slovensko je jednou z výnimiek

Nariadenie General data protection regulation (GDPR) sa stalo v máji účinné. Prvým hmatateľným prejavom GDPR na klientov boli správy od ...

25.6.2018 Redakcia FinReport

Finančné aktuality 25/2018: Počet práceneschopných ľudí klesá

V máji 2018 bolo denne na PN-ke v priemere 92 903 poistencov. Obnova verejných budov bude jednoduchšia. Ceny v dovolenkových destináciách ...

21.5.2018 Redakcia FinReport

GDPR: Firmy by mali rátať s tým, že ľudia si budú uplatňovať práva

Nariadenie General data protection regulation (GDPR) priznáva dotknutým osobám množstvo práv. Spoločnosti musia byť pripravené na to, že ...

20.5.2018 Redakcia FinReport

GDPR: Zodpovedná osoba môže uľahčiť prácu s osobnými údajmi

Nariadenie General data protection regulation (GDPR) vyžaduje aby sa osobné údaje spracovávali len v nevyhnutnom možnom rozsahu, preto nie je ...

19.5.2018 Redakcia FinReport

GDPR: Firmy by mali pripraviť aj vlastných pracovníkov

Nariadenie General data protection regulation (GDPR) výrazne mení princípy ochrany osobných údajov a tieto zmeny majú vplyv na každodenné ...

18.5.2018 Redakcia FinReport

GDPR: Firmy by mali upraviť vlastné klauzuly o ochrane osobných údajov

Spolu s nariadením General data protection regulation (GDPR) sa stáva účinným aj zákon o ochrane osobných údajov. Ešte pred 25. májom ...

17.5.2018 Redakcia FinReport

GDPR: Firmy môžu mať povinnosť posudzovať vplyvy spracovania údajov

Nariadenie General data protection regulation (GDPR) vyžaduje od spoločností, aby sa zamýšľali nad tým, či spracovanie osobných údajov ...

16.5.2018 Redakcia FinReport

GDPR: Firmám môže vzniknúť povinnosť ustanoviť zodpovednú osobu

Spoločnosti musia podľa nového nariadenia General data protection regulation (GDPR) ustanoviť v určitých prípadoch zodpovednú osobu, ktorá ...

15.5.2018 Redakcia FinReport

GDPR: Firmy by sa mali pripraviť na informačnú povinnosť

Nariadenie General data protection regulation (GDPR) ukladá firmám povinnosť informovať dotknuté osoby o tom, že spracováva ich osobné ...

14.5.2018 Ján Beracka

GDPR: Na bezpečnostné incidenty by firmy mali byť pripravené

Nariadenie General data protection regulation (GDPR) stanovuje firmám presný postup, ako by sa mali správať v prípade, že nastane porušenie ...

13.5.2018 Redakcia FinReport

GDPR: Prevádzkovateľ musí právne určiť vzťahy so sprostredkovateľmi

Nariadenie General data protection regulation (GDPR) významným spôsobom ovplyvnilo podobu zákona 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov a o ...

12.5.2018 Redakcia FinReport

GDPR: Firmy by mali upraviť svoje webové kontaktné formuláre aj pracovné ponuky

Spoločnosti by mali na príchod nariadenia General data protection regulation (GDPR) zareagovať aj úpravou niektorých súčastí svojich ...

PHP Developer - študentská brigáda PHP Developer - študentská brigáda
PHP Developer províznych systémov PHP Developer províznych systémov
PHP Developer poistných agregátorov PHP Developer poistných agregátorov
PHP Developer FinTech cloudových riešení PHP Developer FinTech cloudových riešení

Chcete dostávať novinky na E-mail?