Hľadaj

Čo podľa Vás prinesie GDPR?

27 Váš názor Poslať
image

Robert Jarolín

IT Security Manager, KPMG in Slovakia

Ako sa na zavedenie nariadenia pripravujete?

Proces komplexného preverenia zabezpečenia súladu ochrany osobných údajov s požiadavkami GDPR (General Data Protection Regulation) v našej spoločnosti KPMG na Slovensku už prebieha. Interný tím pri implementácii využíva odborné znalosti a kvalifikovaný personál so skúsenosťami z podobných projektov realizovaných aj pre našich klientov. Máme k dispozícii takzvaný „KPMG Data Protection Framework“, ktorým pokryjeme celý proces od mapovania osobných údajov, cez analýzu dôsledkov až po riadenie kvality implementačného projektu.

 

Aktuálne u nás prebieha fáza analýzy existujúcej situácie a posúdenia stavu zabezpečenia ochrany osobných údajov.

 

Akú technicko-administratívnu záťaž očakávate s príchodom GDPR?

Z pohľadu vplyvu na organizácie ide o podstatnú zmenu, ktorú možno vnímať ako istú formu zmeny kultúry v prístupe spracovania a ochrany osobných údajov v danej spoločnosti.

 

Tým, že GDPR okrem iného so sebou prináša napríklad aj koncept prehľadnejšej definície osobných údajov, za ktoré sa už budú považovať aj rôzne online a elektronické identifikátory, napríklad IP adresa, lokalizačné údaje a podobne, GDPR prináša aj prísnejšie povinnosti, ktorých splnenie bude oveľa efektívnejšie realizovať systémovou zmenou. Ide napríklad o automatické mazanie dát po uplynutí doby a podobne. S tým súvisí vplyv na technicko-administratívnu záťaž, ktorej sa spoločnosti pravdepodobne nevyhnú.

 

Čo myslíte, že zmena prinesie?

Implementáciou GDPR by sa mal rozhodne posilniť princíp zodpovednosti všetkých subjektov, ktoré spracúvajú osobné údaje. Práva dotknutých osôb boli výrazne posilnené a práve zabezpečenie ochrany a vykonateľnosti týchto práv bude mať zásadný vplyv na prevádzkovateľov. Podľa nás má určite význam riešiť ochranu osobných údajov ruka v ruke s informačnou a kybernetickou bezpečnosťou. Len jednotný a systematický prístup k uvedeným oblastiam dokáže na konci poskytnúť aj určité úspory a efektivitu vo vykonávaní interných procesov v rámci organizácie.

 

Foto: KPMG in Slovakia

 

„Z pohľadu vplyvu na organizácie ide o podstatnú zmenu, ktorú možno vnímať ako istú formu zmeny kultúry v prístupe spracovania a ochrany osobných údajov.“

 

 

 

Tomáš Mičo

Senior Data Protection & Licencing Lawyer, ESET

Ako sa na zavedenie nariadenia pripravujete?

Nanovo realizujeme analýzu všetkých informačných systémov a osobných údajov v nich spracúvaných. Preverujeme všetky procesy, technológie a tiež právne inštitúty využívané pri spracúvaní osobných údajov, zisťujeme ich kompatibilitu s GDPR. Logickým výsledkom je potom prehodnotenie a úprava tých aspektov spracúvania, ktoré vyžadujú zosúladenie a zároveň ich opätovné nasadenie do praxe.


Akú technicko-administratívnu záťaž očakávate s príchodom GDPR?

Popri už aktuálne zavedených mechanizmoch, ktoré majú vysoký štandard, neočakávame po sfinalizovaní implementácie žiadny extrémny nárast technicko-administratívnej záťaže. Implementácia ako taká je však náročná najmä po administratívnej stránke, a to s ohľadom na personálne zabezpečenie. Vytvorenie špecializovaného tímu schopného operatívne riešiť a koordinovať spomínanú analýzu a zároveň hľadať možnosti plnej harmonizácie s GDPR pri udržaní racionálnej miery vplyvov na obchodnú činnosť spoločnosti je absolútna nevyhnutnosť.


Čo myslíte, že zmena prinesie?

Zmena už teraz priniesla to, čo sa za súčasnej legislatívy nedarilo dosiahnuť. A to rozsiahlu diskusiu o spracúvaní osobných údajov a ochrane práv dotknutých osôb. Osobne vnímam veľmi pozitívne záujem všetkých, ktorí pri svojej práci prichádzajú do styku s osobnými údajmi, o požiadavky zavedené prostredníctvom GDPR, ale aj záujem dotknutých osôb, ktorý subjektívne vnímam na rádovo vyššej úrovni. Môžem len predpokladať, že za to môže hlavne neustále skloňovanie tejto témy, ktoré bude v médiách, a najmä u jednotlivých prevádzkovateľov informačných systémov spolu s blížiacim sa májom 2018, len narastať.

 

Foto: ESET

 

„Implementácia GDPR ako taká je však náročná najmä po administratívnej stránke, a to s ohľadom na personálne zabezpečenie.“

 

 

 

David Dvořák

IT Advisory Business Unit Manager, Soitron, s. r. o.

Ako sa na zavedenie nariadenia pripravujete?

Ako firma už niektoré princípy GDPR používame. Pred časom sme pre našich klientov pripravili program, na základe ktorého vieme presne identifikovať požiadavky plynúce z tohto rámca a navrhnúť opatrenia, ktoré privedú firmu k súladu s GDPR. Tento program práve aplikujeme aj do interného prostredia, pretože k termínu účinnosti GDPR musíme byť aj my pripravení.

 

Akú technicko-administratívnu záťaž očakávate s príchodom GDPR?

Pre splnenie požiadaviek GDPR je potrebné zaviesť mnohé nové procesy, implementovať či prípadne nastaviť niektoré technológie a dopracovať požadovanú dokumentáciu. Téma GDPR je komplexná a v mnohých prípadoch budú spoločnosti potrebovať pomoc z externého prostredia.

 

Čo myslíte, že zmena prinesie?

Hlavným zámerom zákonodarcov je harmonizácia úrovne ochrany osobných údajov naprieč európskymi krajinami. Každej dotknutej spoločnosti, ktorá sa na GDPR pripravuje, to môže priniesť lepší prehľad o vnútorných procesoch spracovania dát a revíziu bezpečnostných opatrení pri práci s dátami. Niektoré spoločnosti budú musieť doplniť do svojej organizačnej štruktúry prípadne aj nové pozície pracujúce s touto agendou. Aj na základe historickej skúsenosti vieme však odhadnúť, že je to veľmi zaťažujúca téma pre všetkých a aj napriek výrazným pokutám si myslím, že sa mnoho spoločností ani neodhodlá s ňou začať.

 

 

Foto: Soitron, s. r. o.

 

„Téma GDPR je komplexná a v mnohých prípadoch budú spoločnosti potrebovať pomoc z externého prostredia.“

 

 

Martin Michal

riaditeľ RENOMIA na Slovensku a člen prezídia Slovenskej asociácie sprostredkovateľov v poisťovníctve

Ako sa na zavedenie nariadenia pripravujete?

V súčasnosti implementujeme nové vnútorné procesy a technológie, aby sme najneskôr do začiatku roku 2018 boli tzv. „GDPR-ready“.

 

Akú technicko-administratívnu záťaž očakávate s príchodom GDPR?

Nové nariadenie EÚ, samozrejme, prinesie zvýšenie administratívy najmä v súvislosti s agendou DPO (Data Protection Officer). S osobnými údajmi však pracujeme od vzniku našej spoločnosti (rok 1993), dnes máme systémy zabezpečené podľa najvyšších štandardov a odporúčaní odborníkov v oblasti IT bezpečnosti.

 

Čo myslíte, že zmena prinesie?

Implementácia, samozrejme, znamená vyššie náklady v oblasti právneho poradenstva a poradenstva v oblasti IT. Na druhej strane sme svedkami nárastu počtu prípadov kybernetických útokov či odcudzenia osobných dát klientov a zákazníkov, takže ak zmena prinesie lepšie zabezpečenie osobných údajov či dát klientov, tak je to len dobre. Časť kybernetických rizík dokáže potom pokryť aj poistenie, ktoré ako spoločnosť ponúkame našim klientom.

 

Foto: RENOMIA na Slovensku

 

„Implementácia, samozrejme, znamená vyššie náklady v oblasti právneho poradenstva a poradenstva v oblasti IT.“

 

 

5
6

Kľúčové slová

logo
Prečítajte si tiež:
16.7.2018 Ján Beracka

Väčšina firiem sa na GDPR pripravovala, štáty nie. Slovensko je jednou z výnimiek

Nariadenie General data protection regulation (GDPR) sa stalo v máji účinné. Prvým hmatateľným prejavom GDPR na klientov boli správy od ...

25.6.2018 Redakcia FinReport

Finančné aktuality 25/2018: Počet práceneschopných ľudí klesá

V máji 2018 bolo denne na PN-ke v priemere 92 903 poistencov. Obnova verejných budov bude jednoduchšia. Ceny v dovolenkových destináciách ...

21.5.2018 Redakcia FinReport

GDPR: Firmy by mali rátať s tým, že ľudia si budú uplatňovať práva

Nariadenie General data protection regulation (GDPR) priznáva dotknutým osobám množstvo práv. Spoločnosti musia byť pripravené na to, že ...

20.5.2018 Redakcia FinReport

GDPR: Zodpovedná osoba môže uľahčiť prácu s osobnými údajmi

Nariadenie General data protection regulation (GDPR) vyžaduje aby sa osobné údaje spracovávali len v nevyhnutnom možnom rozsahu, preto nie je ...

19.5.2018 Redakcia FinReport

GDPR: Firmy by mali pripraviť aj vlastných pracovníkov

Nariadenie General data protection regulation (GDPR) výrazne mení princípy ochrany osobných údajov a tieto zmeny majú vplyv na každodenné ...

18.5.2018 Redakcia FinReport

GDPR: Firmy by mali upraviť vlastné klauzuly o ochrane osobných údajov

Spolu s nariadením General data protection regulation (GDPR) sa stáva účinným aj zákon o ochrane osobných údajov. Ešte pred 25. májom ...

17.5.2018 Redakcia FinReport

GDPR: Firmy môžu mať povinnosť posudzovať vplyvy spracovania údajov

Nariadenie General data protection regulation (GDPR) vyžaduje od spoločností, aby sa zamýšľali nad tým, či spracovanie osobných údajov ...

16.5.2018 Redakcia FinReport

GDPR: Firmám môže vzniknúť povinnosť ustanoviť zodpovednú osobu

Spoločnosti musia podľa nového nariadenia General data protection regulation (GDPR) ustanoviť v určitých prípadoch zodpovednú osobu, ktorá ...

15.5.2018 Redakcia FinReport

GDPR: Firmy by sa mali pripraviť na informačnú povinnosť

Nariadenie General data protection regulation (GDPR) ukladá firmám povinnosť informovať dotknuté osoby o tom, že spracováva ich osobné ...

14.5.2018 Ján Beracka

GDPR: Na bezpečnostné incidenty by firmy mali byť pripravené

Nariadenie General data protection regulation (GDPR) stanovuje firmám presný postup, ako by sa mali správať v prípade, že nastane porušenie ...

13.5.2018 Redakcia FinReport

GDPR: Prevádzkovateľ musí právne určiť vzťahy so sprostredkovateľmi

Nariadenie General data protection regulation (GDPR) významným spôsobom ovplyvnilo podobu zákona 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov a o ...

12.5.2018 Redakcia FinReport

GDPR: Firmy by mali upraviť svoje webové kontaktné formuláre aj pracovné ponuky

Spoločnosti by mali na príchod nariadenia General data protection regulation (GDPR) zareagovať aj úpravou niektorých súčastí svojich ...

PHP Developer - študentská brigáda PHP Developer - študentská brigáda
PHP Developer províznych systémov PHP Developer províznych systémov
PHP Developer poistných agregátorov PHP Developer poistných agregátorov
PHP Developer FinTech cloudových riešení PHP Developer FinTech cloudových riešení

Najčítanejšie

  1. 1.
    Maďarsko uvalilo 25-percentnú daň organizáciám, ktoré napomáhajú migrácii
  2. 2.
    Vláda v USA neuvažuje o podpore návrhu Vladimíra Putina na zorganizovaní referenda na Ukrajine
  3. 3.
    Turecko a Holandsko sa dohodli na normalizácii vzťahov, krajiny čaká čoskoro návšteva
  4. 4.
    V obci Stará Lesná po povodniach zateká strecha na škole, ministerka Lubyová prisľúbila pomoc
  5. 5.
    Muža, ktorý sa v Amesbury otrávil novičokom, prepustili z nemocnice

Chcete dostávať novinky na E-mail?