Hygienici si posvietili na reštaurácie, kontrolovali nové pravidlá pre podávanie tatárskych biftekov
BRATISLAVA 17. decembra (WebNoviny.sk) - Mimoriadne cielené kontroly prevádzok verejného stravovania - reštaurácií, ktoré podávajú pokrmy z tepelne nespracovaného mäsa, ako je napríklad tatársky biftek, dopadli dobre. Dve zákonom stanovené povinnosti, ktoré sú platné od 1. júna 2017, nesplnilo iba minimum z kontrolovaných reštaurácií, informoval hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas.
Iba tri percentá nesplnili povinnosti
Hygienici sa v období od 16. októbra 2017 do 16. novembra 2017 v rámci kontrol zamerali na splnenie si oznamovacej povinnosti reštaurácie v prípade podávania pokrmov z tepelne nespracovaného mäsa príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) a overenie, či v jedálnom lístku reštaurácie upozornili na zdravotné riziká spojené s konzumovaním tepelne nespracovaného mäsa a vajec.
"Nesplnenie povinností vyplývajúcich z nových pravidiel pre podávanie tatárskeho bifteku v reštauráciách sme zistili len v ojedinelých prípadoch,“ zhodnotil výsledky mimoriadnej kontroly Ján Mikas. Podľa neho iba tri percentá z kontrolovaných reštaurácií si nesplnili povinnosti a zistené nedostatky boli podnetom na začatie správnych konaní vo veci uloženia pokuty.
K 30. novembru 2017 oznámilo príslušným regionálnym úradom verejného zdravotníctva podávanie pokrmov z tepelne nespracovaného mäsa 340 prevádzok verejného stravovania. Najviac je takýchto prevádzok v Bratislavskom kraji – 80 prevádzok, v Žilinskom – 69 prevádzok a v Banskobystrickom – 57 prevádzok.
Najviac pochybení v Trnavskom kraji
Hygienici skontrolovali spolu 1121 prevádzok, najviac v Nitrianskom kraji – 190, v Prešovskom – 167, nasledoval Trenčiansky – 150 prevádzok a Trnavský kraj – 149 prevádzok.
"Z celkového počtu 1121 skontrolovaných reštaurácií, sa zistilo nesplnenie oznamovacej povinnosti v prípade podávania tatárskeho bifteku v 36 prevádzkach, čo predstavuje iba 3,2 % z celkového kontrolovaného počtu a upozornenie na zdravotné riziká chýbalo na jedálnych lístkoch v 32 prevádzkach, čo predstavuje 2,8 % zo skontrolovaných reštaurácií,“ dodáva Ján Mikas.
Prevádzky, ktoré nesplnili obidve vyššie uvedené povinnosti vyplývajúce z platného právneho predpisu, sa zistili v územnej pôsobnosti 13 regionálnych úradov verejného zdravotníctva. Najviac – 10 prevádzok bolo v Trnavskom kraji, v Trenčianskom 8 a v Žilinskom kraji 6 prevádzok. Naopak, v Bratislavskom kraji zo 63 prevádzok pochybili iba dve a v Nitrianskom zo 190 skontrolovaných prevádzok to boli iba tri prevádzky.
Viac k témam: Ján Mikas, Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ), tatársky biftek, Úrad verejného zdravotníctva SRZdroj: Webnoviny.sk - Hygienici si posvietili na reštaurácie, kontrolovali nové pravidlá pre podávanie tatárskych biftekov © SITA Všetky práva vyhradené.
Zdroj a foto: SITA
© SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. si vyhradzuje výlučné právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.
Mzdová kalkulačka
Mzdová kalkulačka ADVANCED
Kalkulačka tehotenskej dávky
Kalkulačka materskej dávky
Kalkulačka rodičovského bonusu
Valorizácia dôchodkov
Kalkulačka na výpočet dôchodku
Kalkulačka dôchodkového veku
Kalkulačka vdovského dôchodku
Kalkulačka sirotského dôchodku
Kalkulačka minimálneho dôchodku
Porovnanie zdravotných poisťovní
2024
Finanční agenti
Kryptomeny
Unicef
Zamestnanie
SPRAVODAJSTVO
Najčítanejšie
- 1.Online hazard je na vzostupe. Hráči však bojujú nielen so šťastím, ale aj s vysokými bankovými poplatkami
- 2.Farmári blokujú cesty naprieč celým Francúzskom na protest proti nízkym zárobkom a rastúcim nákladom (foto)
- 3.Banksy – záhadný génius alebo geniálny marketér?
- 4.Banky tiež riešia klimatické zmeny, zatiaľ deväť sa ich pridalo k memorandu o trvalej udržateľnosti
- 5.Prešovské dominanty sa rozžiarili na červeno, mesto si pripomenulo Svetový deň hemofílie